A kutak lefedése

Egy több méter mély, lefedetlen kút baleset forrása lehet nemcsak az emberre, de a háziállatokra nézve is. A lezáratlan kút emellett negatív hatással van a felszín alatti víz minőségére, ugyanis a kút közvetlen utat nyit a felszín alatti víz felé, és ha a szennyezés egyenesen a kútba jut, a felszín alatti áramlások mentén tovább terjedhet a szennyeződés a vízadó rétegbe.

Miért jelent veszélyt a lefedetlen, lezáratlan kút?

Ásott kutak esetében nem szorul magyarázatra, hogy egy több méter mély, lefedetlen kút baleset forrása lehet, nemcsak az emberre, de pl. a háziállatokra nézve is. Kevésbé nyilvánvaló, hogy a lezáratlan kút negatív hatással van a felszín alatti víz minőségére. Még a legsekélyebb mélységű felszín alatti vizeket is bizonyos mértékig védi a felettük elhelyezkedő talajréteg a felszíni szennyező hatásoktól. A kút azonban közvetlen utat nyit a felszín alatti víz felé, és ha a szennyezés egyenesen a kútba jut, nem mennek végbe azok a természetes szűrő- és lebomlási folyamatok, amelyeket a talajréteg biztosít. Csapadékvizet sem szabad a kútba vezetni, hiszen ez is szennyezést vihet magával, amely származhat egyrészt arról a felületről, ahonnan a csapadékvizet összegyűjtik, de – bár ez kevésbé nyilvánvaló – számolni kell a légkörből kiülepedő szennyező anyagokkal is.

Akár ásott, akár fúrt kútja van, mindig gondoskodjon a megfelelő lefedésről, lezárásról!

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van a honlap áttekintését követően, kérjük tájékozódjon, hogy megtalálja-e a választ a Gyakran Ismételt Kérdések között. Amennyiben nem, javasoljuk, hogy elsősorban települése jegyzőjéhez forduljon, vagy a kapcsolati oldalon találhatja meg a területileg illetékes szervezetet, amely számára megfogalmazhatja kérdését.