Kiszáradt kutak

Amennyiben az ingatlanon olyan kút található, amely kiszáradt, vízszolgáltatásra alkalmatlan és így a kutat nem tudja üzemeltetni, azt az előírásoknak megfelelő műszaki, szakmai kivitelezés mellett el kell tömedékelni. Különösen fontos ez az ásott kutak esetében, mert a szakszerűtlen eltömedékelés állékonysági problémákat (roskadást) is okozhat.

Amennyiben a tulajdonában álló ingatlanon olyan kút található, amely kiszáradt, vízszolgáltatásra alkalmatlan és így a kutat nem tudja üzemeltetni, vízjogi megszüntetési engedélyt kell kérni, valamint az előírásoknak megfelelő műszaki, szakmai kivitelezés mellett el kell tömedékelni. A kút eltömedékelése is szakértelmet kíván, a munkát bízza szakemberre. Különösen fontos ez ásott kutak esetében, mert a szakszerűtlen eltömedékelés állékonysági problémákat (roskadás) is okozhat.

 

A kiszáradt kútját soha ne használja:

– zöldhulladék komposztálására

– háztartási hulladék (műanyag, papír, üveg) gyűjtésére/tárolására

– folyékony állagú háztartási hulladék (pl. sütőolaj, ételmaradék, kemikáliák, festékek, oldószerek stb.) elszikkasztására.

Mindig gondoskodjon a kiszáradt kút szakszerű, biztonságos lezárásáról, amíg nem kerül megfelelően eltömedékelésre!

 

 

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van a honlap áttekintését követően, kérjük tájékozódjon, hogy megtalálja-e a választ a Gyakran Ismételt Kérdések között. Amennyiben nem, javasoljuk, hogy elsősorban települése jegyzőjéhez forduljon, vagy a kapcsolati oldalon találhatja meg a területileg illetékes szervezetet, amely számára megfogalmazhatja kérdését.