Földtani, vízföldtani adatok

A földtani, vízföldtani adatok gyűjtését és feldolgozást érintő fejlesztések eredményeként ma már több olyan webes, interaktív térkép is elérhető a világhálón, amely közérthető módon hasznos információkkal szolgálhat.

A legnagyobb adatbázissal és feldolgozottsággal rendelkező szolgáltatók egyike, Magyarország legrégebbi kutatóintézete, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (röviden: MBFSZ), melynek 2022 január 1-től jogutódja a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH).

A lenti képre kattintva az MBFSZ térképszerverén többek között az alábbiakra vonatkozóan kaphatunk információkat:

  • fúráspontok elhelyezkedése
  • felszíni földtani képződmények
  • földtani alapszelvények
  • földtani atlasz és mélyföldtani térkép
  • geokémiai és geofizikai mérésekre vonatkozó adatok
  • talajvízszint eloszlás térképek

 


a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat térképszervere


További hasznos és érdekes adatot találhatunk még a potenciális hulladéklerakók elhelyezkedésétől, az ősmaradványok lelőhelyein keresztül, egészen a NATéR (Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer) sokrétű adatokat összegző és megjelenítő térképi adatbázisáig.

 

A Vízügyi Geoinformatikai Portál atlasz gyűjteményében számos vízgazdálkodási szakterületet (pl.: árvíz, belvíz, Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv, vízbázis védőterületek, monitoring, stb.) bemutató webtérkép érhető el.

 

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van a honlap áttekintését követően, kérjük tájékozódjon, hogy megtalálja-e a választ a Gyakran Ismételt Kérdések között. Amennyiben nem, javasoljuk, hogy elsősorban települése jegyzőjéhez forduljon, vagy a kapcsolati oldalon találhatja meg a területileg illetékes szervezetet, amely számára megfogalmazhatja kérdését.