Tervezés

A kút terveit a vízjogi létesítési engedélykérelemben kell benyújtani a hatóságnak. Fontos tisztázni, hogy az egyes kutak esetében mit jelent a terv jogszabályi követelménye. Típustervek felhasználása csupán segítséget jelenthet a tervezésben, de változtatás nélkül az esetek túlnyomó részében nem használható, mert nem igazodnak az aktuális körülményekhez. A vízbázisok védettségének térképe segít az érintettség meghatározásában.

A kút, különösen a fúrt kút, utólag nem vagy csak nagyon kis mértékben, és nagy anyagi ráfordítással javítható, ezért érdemes a tervezés és kivitelezés során a lehető legnagyobb gondossággal eljárni. A jó kúttervek mindig az aktuális körülményekhez igazodnak.

A jegyzői hatáskörbe tartozó lakossági kút esetén a kútfúró által készített műszaki leírás elegendő az engedélyeztetéshez. Egyéb esetben mérnöki kamarai jogosultsággal rendelkező tervező közreműködése szükséges a vízjogi engedély kérelem benyújtásához.

A bemutatásra kerülő típustervek felhasználása csak segítséget jelent a tervezésben, de változtatás nélkül az esetek túlnyomó részében nem vehetők át, a tervezési munkát feltétlenül könnyítik, de semmiképpen nem helyettesíthetik.

 

 

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van a honlap áttekintését követően, kérjük tájékozódjon, hogy megtalálja-e a választ a Gyakran Ismételt Kérdések között. Amennyiben nem, javasoljuk, hogy elsősorban települése jegyzőjéhez forduljon, vagy a kapcsolati oldalon találhatja meg a területileg illetékes szervezetet, amely számára megfogalmazhatja kérdését.