Hogyan kezdjek hozzá?

Ha saját kút kialakítása mellett döntünk, fontos, hogy a kivitelezés megkezdése előtt alaposan tájékozódjunk a területi adottságokról, és a tervezett kútra vonatkozó legfontosabb szabályokról. A kivitelezés, engedélyezés lefolytatására megfelelő szakmai tudással, tapasztalattal és gépparkkal rendelkező szakembert, vagy szakcéget bízzunk meg!

Ha lakást, autót, vagy valamilyen háztartási eszközt stb. vásárolunk, először mindig meghatározzuk az igényeinket, felmérjük az anyagi  keretünket, a piaci kínálatot,  egyéb lehetőségeket, azaz mindig alapos tervezéssel és információ gyűjtéssel kezdjük álmaink megvalósítását. Nincs ez másként egy saját kút építése esetén sem.

Ha a saját kút kialakítása mellett döntünk, fontos tehát, hogy a kivitelezés megkezdése előtt alaposan tájékozódjunk területi adottságokról és a vonatkozó előírásokról. Ezzel sok kellemetlenségtől és felesleges kiadástól kímélhetjük meg magunkat!

Amire mindenképpen figyelnünk kell:

  • A kút tervezett helyét érinti-e valamilyen helyi szintű korlátozás; van-e a kút létesítésére vonatkozó tiltás vagy korlátozás, esetleg az engedélyezést befolyásoló speciális feltétel (pl. van-e a környéken ivóvízbázis, vagy szennyezett terület)?
  • Érdemes utánajárni, hogy az ingatlanunk tágabb környezetében  folytatnak-e felszín alatti vizekre kockázatos tevékenységet (pl. folyik-e valamilyen ipari, vagy mezőgazdasági tevékenység); van-e veszélyt jelentő szennyező létesítmény (pl.: benzinkút, illegális hulladéklerakó, házi szennyvízülepítő stb.), illetve van-e a közelben egyéb vízkivétel. Esetleges múltbéli szennyező tevékenységeknek is érdemes utánanézni.
  • Lehetőség szerint – akár szakember bevonásával –  tájékozódjunk a felszín alatti vizek mennyiségéről és minőségéről (pl. milyen mélységben helyezkedik el a legsekélyebb vízkivételre alkalmas réteg; a szomszédos kutak milyen mélységűek, elegendő és megfelelő tisztaságú vizet adnak-e?).
  • Közelítő becsléssel határozzuk meg az éves vízigényünket, figyelembe véve a felhasználás célját és gyakoriságát (egy átlagos városi család (4 fő) napi vízfogyasztása kb. 600 liter).

Az éves vízigényt befolyásoló vízszükségletek, gyakoriságuk szerint:

  • napi vízhasználat: életvitelhez és higiéniához kapcsolódó tevékenységek (főzés, fürdés, mosás, WC öblítés stb.)
  • szezonális/időszakos vízhasználat: pl. gyep vagy kert locsolása, autómosás stb.
  • egyéb vízhasználatok: pl. háztáji állattartás, konyhakerti növénytermesztés

Ha összegyűjtötte a fenti alapinformációkat és elvégezte az előzetes vízigény- és költségbecslést, és mindezek alapján továbbra is a kút megvalósítása mellet dönt, bízzon meg egy megfelelő szakmai tudással, tapasztalattal és gépparkkal rendelkező szakembert, szakcéget!

Mielőtt kútfúróval szerződne, mindig ellenőrizze, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  kötelező Építőipari rendszerében regisztrált-e a kivitelező!


A mezőgazdasági öntözési célú vízkivételt biztosító talajvízkutak esetében a Nemzeti Földügyi Központot kell megkeresni.

Amennyiben ivóvíz céljából venné igénybe a lakossági kutat, akkor az illetékes kormányhivatal népegészségügyi főosztályát kell megkeresni.

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van a honlap áttekintését követően, kérjük tájékozódjon, hogy megtalálja-e a választ a Gyakran Ismételt Kérdések között. Amennyiben nem, javasoljuk, hogy elsősorban települése jegyzőjéhez forduljon, vagy a kapcsolati oldalon találhatja meg a területileg illetékes szervezetet, amely számára megfogalmazhatja kérdését.