Vízminőségi vizsgálatok

A kutakból kitermelt vizek minőségének, összetételének vizsgálatára vonatkozó módszereket a kitermelt víz típusa, a vízhasználat célja, valamint az esetlegesen jelentkező szennyeződések felderítése határozza meg. Ha a víz tulajdonságai valamilyen okból még nem ismertek, javasolt a kémiai “alapállapot” felmérés, valamint a kiválasztott laboratórium szakembereivel történt előzetes egyeztetés után a felhasználási cél szerinti kritikus paraméterek vizsgálata.

A kutakból kitermelt víz minőségének, összetételének vizsgálatára vonatkozó módszereket és a kiértékelési szempontokat elsősorban a kitermelt víz típusa, a vízhasználat célja (ivó-, ipari,-, öntözővíz stb.), valamint az  esetlegesen jelentkező szennyeződések (pl. bakteriológiai szennyezések stb.) felderítése határozza meg.

A felszín alatti vizek minőségét több tényező együttesen befolyásolja,  például a réteg természetes tulajdonságai, elhelyezkedése és védettsége, a kút kialakítása és mélysége stb. A nem védett rétegből származó víz minősége, összetétele könnyen megváltozhat a felszínen folyó tevékenységek (mezőgazdasági, ipari stb.) és/vagy az időjárás változása hatására (pl. nagyobb mennyiségű csapadék vagy áradások hatására bemosódó szennyeződések).

A víz típusától és a felhasználási módoktól függő vízminőségi vizsgálatokra vonatkozó paraméterlistát a kapcsolódó rendeletek és szabványok határozzák meg (lásd. Kapcsolódó jogszabályok)

Kútvíz esetén, ha a víz tulajdonságai valamilyen okból – pl. új kút, vagy régi, használaton kívüli kút – még nem ismertek, javasolt a kémiai “alapállapot” felmérés, valamint a kiválasztott laboratórium szakembereivel történt előzetes egyeztetés után a felhasználási cél (ivóvíz, öntözővíz, medence tápvíz) szerinti kritikus paraméterek vizsgálata.

A vizsgálati eredményeket a vizsgáló laboratórium a vonatkozó rendeletek szerint véleményezi, és a kifogásolt eredményeket jelzi. A legtöbb vizsgáló laboratórium probléma vagy kérdés esetén technológiai és felhasználási szaktanácsadást is biztosít. Mindenképpen érdeklődjön ezekről a lehetőségekről!

A vízminták vizsgálatát  lehetőség szerint akkreditált laboratóriumban végeztesse!

A vízvizsgálat lényeges eleme a megfelelő mintavétel, ugyanis a helytelenül vett vízminta hamis képet ad a víz valódi állapotáról. Fontos például, hogy a vízminta ne pangó vízből származzon, a mintavevő edény megfelelő tisztaságú legyen, és nem mellékes a minták tárolása sem, még akkor is, ha azt rövid időn belül a laboratóriumba szállítják. A vizsgáló laboratóriumok és a szakcégek akkreditált mintavételt végeznek. Van lehetőség arra is, hogy a kúttulajdonos maga vegye a vízmintát, ekkor azonban megfelelő gondossággal kell eljárni, és a valós eredmény érdekében célszerű a mintavételt megelőzően a vizsgáló laboratóriummal konzultálni, egyes laboratóriumok útmutatót is biztosítanak a saját mintavételhez.

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van a honlap áttekintését követően, kérjük tájékozódjon, hogy megtalálja-e a választ a Gyakran Ismételt Kérdések között. Amennyiben nem, javasoljuk, hogy elsősorban települése jegyzőjéhez forduljon, vagy a kapcsolati oldalon találhatja meg a területileg illetékes szervezetet, amely számára megfogalmazhatja kérdését.