Mire figyeljünk a kút használatakor?

A kút használatakor egyszerű rutin ellenőrzések elvégzése segít a megfelelő működést veszélyeztető problémák észlelésében. Könnyen felismerhető intő jelek hívhatják fel figyelmünket a vízszennyezésre, vagy más működési hibára. Kútlétesítésbe történő befektetése és egészsége is megóvható a javasolt megelőző tanácsokkal.

A rutinellenőrzések segítenek fenntartani a kút megfelelő működését, rávilágíthatnak olyan problémákra, amelyeket idejében orvosolva növelhető a kút élettartama. Azonban ennél is fontosabb, hogy az ellenőrzések során egy esetleges vízszennyezésre is fény derülhet, így a rendszeres vizsgálatokkal nem csak a befektetése, hanem az egészsége is óvható.

A rutinellenőrzést minden esetben szakemberre kell bízni, de az ellenőrzések között a tulajdonos is felfigyelhet olyan jelekre, amelyek miatt érdemes lehet a szakembert  kihívni.

Amit Ön is megtehet

A kúttulajdonosnak érdemes a kutat és a kút körüli területet rendszeresen megfigyelni, és ha az alább felsorolt intő jelek közül bármelyiket is észleli, szakember bevonása szükséges:

 • ha a termelt víz mennyiségében változást tapasztal (pl. csökkenés léphet fel, ha eltömődik a szűrő vagy beroppan a csövezés),
 • ha a termelt víz megjelenésében változást tapasztal (pl. zavaros víz),
 • látható sérülés a csövezésen,
 • ha bármilyen ellenállást észlel a szivattyú kivételekor (pl. időszakosan üzemelő kút esetében a téli-nyári ki- és beszereléskor, amennyiben ezt Ön végzi).

 

A kútgépészet szemrevételezésekor is felfedezhetők olyan árulkodó jelek, amelyek miatt érdemes lehet szakemberhez fordulni. Az alábbiakra érdemes figyelni:

 • Nem melegszik-e túlságosan a szivattyú motorja?
 • Ellenőrizze, hogy a szivattyú motorjának a tömítése megfelelően szigetel-e, nem látható-e szivárgás!
 • Láthatók-e kilazult vagy rozsdás alkatrészek?
 • Érezhető-e égett szag?

 

A kút helytelen használata a műszaki állapot és a vízminőség romlásához vezethet, ezért fokozottan figyeljen az alábbiakra:

 • Soha ne juttasson szennyező anyagot a kútba! Ne feledje, amit Ön a kútba bejuttat, azt kapja vissza később a kiszivattyúzott vízzel. A szennyezett vízzel locsolt zöldségekben és gyümölcsökben is felhalmozódhatnak szennyezőanyagok, melyek elfogyasztása egészségkárosodást eredményez. Ne kockáztassa saját és családja egészségét!
 • Gondoskodjon a kút szakszerű lezárásáról és környékének tisztán tartásáról! A kútba csapadékvíz, növénymaradvány és föld sem kerülhet.
 • Ne használja a kút vízét ivásra és egyéb étkezési célra sem, míg a víz tisztaságáról és fogyaszthatóságáról laboratóriumi vizsgálatok és szakember véleménye alapján meg nem győződött! Hazánk területének nagy részén a talajvíz nem ivóvíz minőségű.
 • A kútvíz és a vezetékes víz azonos vezetékrendszerrel való összekötése tilos! A nyers kútvízben előfordulhatnak olyan szennyezők, pl. baktériumok, amelyek a vízhálózatba kerülve elszaporodnak, és nemcsak a kúthasználó háztartását, hanem a vízhálózatra kapcsolt többi fogyasztót is megbetegíthetik.

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van a honlap áttekintését követően, kérjük tájékozódjon, hogy megtalálja-e a választ a Gyakran Ismételt Kérdések között. Amennyiben nem, javasoljuk, hogy elsősorban települése jegyzőjéhez forduljon, vagy a kapcsolati oldalon találhatja meg a területileg illetékes szervezetet, amely számára megfogalmazhatja kérdését.